Veterans Place

Dallas, Texas

Veteran’s Place Dallas will be a mixed-use, transit-oriented development across from the VA Hospital in South Dallas. It will have a substantial affordable housing component, and it was recently selected as one of ten inaugural grantees of the Bank of America Affordable Green Neighborhoods Grant Program. The development will include over 200 dwelling units, at least 70,000 SF of office space, over 17,000 SF of retail space, the Veteran’s Place museum, a parking garage, and a skybridge connecting the development to the VA hospital across Lancaster Road.

Sapphire Development will be partnering with the City of Dallas, Dallas Area Rapid Transit (DART), and the Dallas office for HUD in the development of this project. Also, a non-profit organization named the Above and Beyond Veterans Foundation is being created for the development of the skybridge and museum as well as post-occupancy programs designed to benefit veterans. Veteran’s Place is part of the City of Dallas transit-oriented development tax increment financing (TOD TIF) district and will fit with the city’s goals of creating housing density and employment opportunities around existing DART stations.

labeled masterplan

Veteran’s Place will be in accordance with the Administration’s sustainability goals and the location for the development is ideal in terms of its proximity to transit.  The pedestrian-friendly development will strengthen the vitality and livability of the community surrounding the VA Hospital through the addition of well-designed affordable housing, the inclusion of a public plaza as well as other green space and pedestrian-oriented hardscape, the addition of retail that will benefit the community, and the creation of jobs.  The close proximity of the development to the DART station will result in a much lower carbon footprint for the development than if the development was not constructed within walking distance of a light rail station.  The buildings in the development will be highly energy efficient, highly water efficient, and will be constructed and operated in a manner that reduces the consumption of raw materials and diverts waste from landfills through recycling.

Sky Bridge
Each component of the new development is meant to fulfill a specific need for the community, the veterans, and the hospital staff. A light rail station for the Dallas Area Rapid Transit (DART) system is located adjacent to the hospital, at a distance of about 650 feet away from the main entrance. Currently, access to the hospital from the DART station can be dangerous for disabled veterans. The tracks are difficult to cross for some and Lancaster Road is a busy corridor with ongoing traffic of approximately 18,000 vehicles each day. The skybridge will provide safe access from the new development directly across Lancaster Road as well as safe access for veterans arriving from the DART station (an elevator will connect the station to the skybridge).

Veteran's Housing
For the residential component, at least 80% of the units will be dedicated to individuals and families in the low to moderate income bracket (as defined by the AMI), and about 5% of the units will be set aside as extended stay housing for families of veterans who are receiving long-term treatment at the hospital.

Museum
The museum, which will honor and memorialize veterans, is a central component to the development, both physically and in principal. It is a visual extension of the skybridge and will open onto the spacious memorial plaza.

Retail, Office and Parking
The mixed-use development will be rounded out by retail, office space, and a parking garage. All of these components will meet deficiencies that have been identified by the VA Hospital staff. The development will provide additional off-site medical office space, the retail will include affordable dining options and the multi-level parking garage will help to fulfill the hospital's parking deficiency while providing a more sustainable and attractive alternative to surface-level parking or a street-facing parking garage.

Plaza
The pedestrian-friendly development will strengthen the vitality and livability of the community surrounding the VA Hospital through the addition of well-designed affordable housing, the inclusion of a public plaza as well as other green space and pedestrian-oriented hardscape, the addition of retail that will benefit the community, and the creation of jobs.

Professional Services Provided:

(click links below to find out more)

- Architecture

- Sustainability

- Strategic Branding

 

Size: 290,000 SF

Construction Budget: Ongoing

Opening: Ongoing